Tjänster för att strömma musik, gratis och betal

Det har aldrig varit så enkelt som det är nu att konsumera musik. Musiken är med oss överallt, vi har den i mobiltelefonen, på surfplattan och i datorn. Tjänsterna är många men vilka är bra? Företag slåss idag om kunderna och vart musiken ska spelas, det är både ett krig om gratisanvändarna och de som vill betala en liten slant för sin musik.

Spotify – Kungen av streaming som förändrade världen

Ingen trodde på detta projekt i början, inte musikindustrin i alla fall. Skulle användare få tillgång till all musik helt gratis? Strömma musiken, nej man vill väl äga sin egen musik, eller? Så blev kommentarerna när den svenske entreprenören Daniel Ek satte igång med sin pitch hos skivbolagen. Det fanns inte ett intresse att lägga ut sin musik gratis. När Spotify lanserades blev det en succé och snart kom skivbolagen krypande till Daniel igen och bad om att få vara med i projektet.

Idag är det enligt oss den bästa plattformen för att lyssna på strömmad musik. Det finns två grundkonton att skapa hos Spotify, ett som är helt gratis men då får du ta del av reklam mellan låtarna samt på skärmen. Du kan inte lyssna på musiken som du vill i din telefon, du kan bara slumpa fram dina spellistor. Köper du ”premium” för 99 kr i månaden får du fri tillgång till musiken oavsett vilken plattform du använder. Du kan lyssna hur mycket du vill på din dator, telefon och surfplatta. Alla annonser är också borta. 99 kr i månaden för ett obegränsat utbud är väldigt bra, samt att det finns stöd för alla operativsystem. Läs mer och anmäl dig hos https://www.spotify.com/se/

Google Music – Sökföretaget utmanar

Google har växt till ett enormt företag och idag är man inblandad i nästan alla delar av samhället. Nu har man även släppt en musiktjänst som liknar Spotify, den heter Google Music. Har man redan ett Google-konto och använder ett kreditkort till att köpa appar så kommer du igång på mindre än en minut. Tillskillnad mot Spotify så är Google Music helt webbaserat, allt styrs i en webbläsare. Artisterna är mest internationella även om det har flyttat in många svenska på senare tid men vill man ha ett komplett utbud så rekommenderar vi Spotify. Google Music kommer dock att växa till sig förr eller senare och då blir man en verklig utmanare till svenska Daniel och hans Spotify. Googles tjänst har en fördel, den kostar mindre än Spotify. Månadspriset för Google Music är idag 79 kr och då måste man betala för att lyssna. Det finns inget gratisalternativ att välja, det är allt eller inget. Lite billigare men inte alls lika komplett som Spotify, men som vi skrev så kommer Google Music att växa och bli lika stor som sin svenska konkurrent.

Mer information om Google Music hittar du här http://music.google.com

Youtube – ett bra gratisalternativ

Många artister lägger idag ut sina musikvideos på Youtube och där kan alla gå in och lyssna helt gratis. Det behövs inget konto, du surfar bara in på https://www.youtube.com och söker upp din favoritartist.