Om Ed Sheeran, en låtskrivare och sångare av klass

Edward Christopher Sheeran från Halifax, England är både sångare och låtskrivare i topp linjen för artister. Med namnet Edward så följde naturligt smeknamnet Ed, så idag är det namnet Ed Sheeran vi talar om när vi nämner denna artist. Ed Sheeran är född i februari 1991, och är idag 23 år gammal.

Ed Sheerans far heter John, och är konstkurator och föreläsare. Hans mor Imogen, är smyckedesigner. Tillsammans drev de oberoende konsulttjänster mellan åren 1990 till 2010 under namnet Sheeran Lock. Ed Sheeran har också en bror, som är kompositör inom klassisk musik.

Uppväxt i en romersk-katolsk familj av irländsk börd, så startade Ed Sheeran sitt musikintresse i den lokala kyrkokören. Han lärde sig också att spela gitarr vid mycket tidig ålder, och började som låtskrivare redan under sin skoltid.

Sedan dess har Ed Sheeran hunnit med mycket under kort tid

När Ed Sheerans artistkarriär tog fart på riktigt så har det gått fort. Idag vid bara 23 års ålder så har han hunnit med tre stycken egna album från 2010 till hans senaste album som nyligen kommit ut vid namn ”X”. Ed Sheeran har också medverkat i artistsamarbeten med kända artister som bl.a. Taylor Swift och Yelawolf för att bara nämna några.

Som låtskrivare så har han nått lika stora, om inte högre framgångar, med sina låtar som han skrivit för pojkbandet, ”One Direction. Han har även varit så framgångsrik att han blev betrodd med att skriva låten, ”I See Fire” till en av modern tids största äventyrsfilmer, ”The Hobbit: Desolation of Smaug” där han inte gjorde någon besviken, utan levererade även här ett kvalitativt och professionellt resultat.

Ed Sheerans popularitet är stor, och så även i Sverige. Hans besök i Sverige var från början planerat till Fryshuset i Stockholm, men detta var inte tillräckligt utan biljetterna sålde slut på en enda minut. Om planering gjordes och Ed Sheerans konsert i Sverige flyttades till Globen där den gick av stapeln den 12 november detta år.