Musikvideor – Är det fortfarande inne att göra musikvideos?

MTV blev startskottet på någonting stort, det banade vägen för musikvideos. Musikartisterna skulle sjunga in sitt nya material, det skulle produceras musikvideos också. Det skulle vara stora och dyra produktioner, alla försökte att överträffa sina kollegor i branschen. Musikvideos blev det hetaste på 80- och 90-talet men hur är det idag? Säljer det fortfarande lika bra?

Vi har ju gått allt mer från tv-tittandet och dagens MTV är mer en kanal med realityprogram än med musik. För 10 år sedan rullade det musikvideos dygnet runt på kanalen men idag känns det mer som om musiken är en liten procent av utbudet som kanalen har. Nu har vi inte någon exakt statistik men vi tittar inte på tv som förr i tiden, inte dagens ungdomar i alla fall. Man spenderar mer tid framför datorn i stället och det är ganska självklart när allt finns tillgängligt där. Alla kompisar är där, tv-program, playkanaler, filmer och musik. Internet och datorn har blivit ett universalverktyg för att konsumera media.

Musikvideon är inte lika ”het” som den var på 80- och 90-talet men den är absolut inte ute för räkning. På tv är det ganska kallt när det kommer till musikkanaler, dessa har i stället fått anpassa sig till dagens teknik. På internet går det att hitta allt idag.

Den stora succén Youtube har tagit över rodret från gamla MTV och det är på den plattformen som det tittas mest på musikvideos. Kända och okända artister lägger ut sina videos helt gratis och alla med en internetuppkoppling samt någon sorts mediaspelare kan ta del av den. Du kan se musikvideos på din dator, din mobil och surfplatta. Det går till och med att kolla på vissa smarta tv-apparater idag som har inbyggda appar och internetåtkomst. Artisten tjänar pengar genom annonsintäkter som genereras när klippet visas för alla besökare och på så sätt kan man få in lite extra kronor för sin video.

Vad var populärt då och vad är populärt nu?

När vi blickar tillbaka så kan vi nog vara överens om att Michael Jackson hade några av de bästa musikvideorna på hela 80- och 90-talet. ”Thriller” är en klassiker och Billie Jean lika så. Hans musikvideor kunde vara 20 minuter långa, det var inte klokt hur mycket man hade lagt ner på videon i slutändan. Men det blev bra, väldigt bra. Vad är det då som är populärt idag?

Nu när vi har Youtube på internet så går det också att mäta hur många som verkligen kollar på klippen. Internets mest sedda klipp är musikvideon till Gangnam Style av den koreanske musikern PSY. Han musikvideo har spelats mer än 2 miljarder gånger på Youtube, ett rekord som fick utvecklarna att gå i taket. Man hade inte tänkt på att en video skulle få så många visningar så man fick helt enkelt koda om räknaren för att den skulle fortsätta att räkna antalet visningar. Videon ligger nog inte i samma klass som Jacksons men den har sin charm som gör att den blir älskvärd. Det är en udda video som knappt har någon handling alls.