Musikhjälpen är ett bra initiativ som förenar musik och välgörenhet

Välgörenhetsgalor och musikgalor är vanliga evenemang som håller på under ett par timmar på en kväll för att samla in pengar till behövande. Det kan vara till fattiga utvecklingsländer, för forskning mot elaka sjukdomar osv men man håller bara på i några timmar. Själva tanken är förstås bra och man ska göra det man kan men Musikhjälpen som SVT kör med varje år är något speciellt. Vet du inte vad Musikhjälpen är så ska vi förklara det för dig här.

Vad är Musikhjälpen?

I Sverige startades Musikhjälpen av SVT under 2008 och då tog man efter ett annat koncept från Nederländerna. Tanken var att ett par personer skulle sitta inlåsta i en glasbur på en offentlig plats och samtidigt sända radio och tv. I sex dagar skulle man sända dygnet runt och samtidigt skulle man samla in pengar till ett projekt, ett projekt som man bestämmer om innan. Tre programledare låstes in i Sverige och utöver den konstiga situationen att sitta inlåst i en glasbur och sända i 24 timmar om dygnet så får de inte äta fast föda heller. Alla som är med får bara äta flytande föda under sex dagar.

Pengar samlas in genom att lyssnare och besökare kan önska låtar och skänka en summar från 50 kr och uppåt. Alla låtar som spelas under dessa sex dagar är då önskelåtar, låtar som kommer från insamlade pengar. Sedan är det också auktioner på prylar från kändisar och andra svenska personligheter som vill bidra med något. Så här har konstellationen och projekten sett ut sedan starten 2008.

2008 – Malmö

67 miljoner flyktingar behöver din hjälp

Programledare i buren: Ehsan Noroozi, Henrik Torehammar och Kitty Jutbring

2009 – Göteborg

Din musik stoppar malaria

Programledare i buren: Ametist Azordegan, Christer Lundberg, Jason Diakité

2010 – Malmö

Barn är inte till salu

Programledare i buren: Jason Diakité, Martina Thun, Nour El-Refai

2011 – Göteborg

Alla flickor har rätt att gå i skolan

Programledare i buren: Jason Diakité, Kodjo Akolor, Gina Dirawi

2012 – Malmö

Barnen i slummen har rätt till rent vatten

Programledare i buren: Jason Diakité, Kodjo Akolor, Gina Dirawi

2013 – Göteborg

Alla tjejer har rätt att överleva sin graviditet

Programledare i buren: Kodjo Akolor, Sarah Dawn Finer, Emma Knyckare

2014 – Uppsala

Hjälp oss att stoppa spridningen av HIV

Programledare i buren: Kodjo Akolor, Linnea Henriksson, Petter Askergren

Live på nätet och stunder som berör

Musikhjälpen sänder dygnet runt i sex dagar men alla är inte med hela tiden. Programledarna får vila i perioder och turas om att sända den vecka som Musikhjälpen pågår. Allt går att följa live på internet och under några timmar om dagen sänder man det också på en av SVT:s kanaler. Det är en enorm påfrestning gör personerna som sitter i buren, dels för att man blir uppmärksam om allt det hemska som pågår i världen, orättvisor osv men också av att inte få i sig fast föda. Under många dagar kan man se programledarna brista ut i gråt eller bli arga. Det är stunder som berör.