Få ut din egen musik på nätet

Hur gör man egentligen för att få ut sin musik idag? Före internet var det enda sättet att slå igenom en kontakt med ett skivbolag. Då var man tvungen att ha ett erfaret skivbolag i ryggen annars kom man inte ut helt enkelt. Det fanns mängder med personer som hjälpte till att marknadsföra skivan och artisten på den tiden internet inte var så populärt. Ett par år innan millenniumskiftet började det att dala när allmänheten upptäckte internet och möjligheterna där. Det gick helt plötsligt att nå en hel värld från det egna hemmet. Du kunde kommunicera med människor på andra sidan jordklotet på bara några sekunder, det öppnade helt nya dörrar för musikanvändandet, både på gott och ont.

Piratkopieringen blev större och gick allt snabbare. Det hade varit ett ganska litet problem innan med ”bootleg kassetter” eftersom det spred sig så långsamt och allt stannade praktiskt taget inom samma ort, stad och by. Men med internets intåg kunde man sprida musiken mellan länder och det gick snabbt att skicka över en låt från t.ex. USA till Sverige. Nu har dock samhället och tjänsterna anpassat sig till den nya tekniken och idag kan du nå ut med din egen musik till miljontals människor. Har du bara en dator och en internetuppkoppling så är du nästan där.

Ett bra exempel på det är artisten Basshunter som slog igenom 2006 med låten Boten Anna. Han satt hemma i sitt rum och skapade musik och spred sedan den vidare till vänner och bekanta över internet. Låten blev en stor hit på nätet och senare blev han kontaktad av ett skivbolag som signade honom. Låten lanserades även i USA, Tyskland, Frankrike och Nederländerna. Den låg dessutom som singeletta i Storbritannien under fem veckor i rad.

Det går alltså att slå igenom idag utan att ha ett helt entourage i ryggen. Basshunter och andra artister har lyckats med väldigt små medel, och det kan du också göra! Men vart ska man börja?

Har du en passion för att göra musik och har gjort en del inspelningar då finns det inget som hindrar dig att lägga ut dessa. Börja med att försöka sprida musiken bland dina vänner och bekanta, är det bra så sprids det vidare. Annars kan du säkert få bra feedback på vad som kan ändras osv, det finns alltid någon som kan hjälpa dig.

Ta dig också ut på Youtube, skapa en kanal där och spela in videoklipp där du sjunger. Väldigt många personer har slagit igenom på Youtube, det kan hända över en natt. Ta chansen och testa du också!

Lägg även till dig på tjänster som Myspace och Soundcloud, där sitter det säkerligen många och scannar av nytt innehåll.

En till sak, ha tålamod och ge inte upp i första taget. Det är kanske inte din tur just nu, men fortsätter du att lägga ut musik och ger ditt yttersta då kan det hända att det blir din tur så småningom. Ha tro på dig själv och rocka på!